Navigácia

Navigácia

    • Zamagurské folklórne slávnosti 2022

      Dňa 17. a 18.6. 2022 sa žiaci tanečného odboru a ľudovej hudby zúčastnili 45. ročníka Zamagurských folklórnych slávností. Piatkový program  otvárali ohrávaním májov v zamagurských obciach Lechnica, Veľká Lesná a Haligovce. Následne  sa presunuli do Spišskej Starej Vsi a zúčastnili sa svätej omše, po ktorej nasledoval slávnostný ceremoniál odhaľovania pamätnej tabule jednému zo spoluzakladateľov ZFS a zanietenému etnografovi Viktorovi Majerikovi. Spolu s folklórnym súborom Maguranka sa pred kultúrnym domom predstavili aj domácemu publiku a večer  ukončili spoločnou večerou.  

           Sobotňajšie vystúpenie Zamagurské rozpomienky bolo naplánované na večernú hodinu a celé bolo venované životu a tvorbe Viktora Majerika počas jeho pôsobenia v Zamagurí. Žiaci PŠ a 1.ročníka DFS Rovinka sa predstavili s pásmom hier a tancov s názvom Džeči še grajum. Podklady k tvorbe tejto choreografie čerpala vedúca súborov Mgr. Mária Petrasová práve z diela Hry detí zo Zamaguria, ktorej autorom je už spomínaný Viktor Majerik. Žiaci 2. ročníka a absolventky DFS Pieniny sa  predstavili v choreografii V ľeše, ktorá je prerobenou verziou pôvodnej choreografie vytvorenej Martou Česelskou a Viktorom Majerikom.

           Počas týchto dvoch náročných dní preukázali žiaci svoju energiu, disciplinovanosť, chuť tancovať a vystupovať za čo im patrí veľké ďakujeme. Veľké ďakujeme patrí aj PaedDr. Matúšovi Kačicovi a Slávke Pisarčíkovej dis.Art  za úžasný hudobný sprievod, ktorí nacvičili zo svojimi žiakmi. Poďakovanie patrí aj Mgr. Anne Soľusovej a rodičom, ktorí nám poskytli pedagogický a rodičovský dozor a pomohli nám zvládnuť tieto dni bez najmenších problémov.

    • Absolventský koncert a výstava 2022

      Absolventský koncert  žiakov našej umeleckej školy mal tento rok výnimočnú atmosféru. Prvý krát v histórii našej ZUŠky sa na jednom pódiu stretlo 39 absolventov štyroch odborov a to tanečného, výtvarného, literárno-dramatického a hudobného. Vďaka zastúpeniu žiakov zo všetkých spomínaných odborov sa publikum tešilo z pestrého programu zloženého z hovoreného slova, tanca a príjemných melódii na rôznych hudobných nástrojoch. Po slávnostnom odovzdaní vysvedčení a dojímavých príhovorov zo strany žiakov i vedenia školy si zúčastnení vychutnali výstavu našich výtvarníkov a potešili svoje chuťové poháriky na bohatom raute, ktorý pripravili rodičia absolventov.

    • Pozvánka na absolventský koncert a výstavu

    • Výlet absolventov ZUŠ 2022

      Spišské divadlo, interaktívne LaborARTorium a návšteva galérie! Takúto príchuť mal tohtoročný výlet absolventov našej umeleckej školy, ktorý sa konal v pondelok, 30.5. 2022.  Úspešní absolventi hudobného, tanečného, výtvarného a prvý krát aj literárno-dramatického odboru tento rok vycestovali za profesionálnym umením do Spišskej Novej Vsi. Úvod výletu patril divadlu. Žiaci si spolu so svojimi pedagógmi vychutnali predstavenie Kráska a netvor, kde ich okrem profesionálnych hereckých výkonov zaujali i krásne piesne či veľké, výtvarne zaujímavé kulisy. Po obede si prišli na svoje najmladší účastníci výletu, keď si mohli v interaktívnom LaborARToriu chytiť naozajstného hada či chameleóna a zoznámiť sa s rôznymi zvieratkami vo zväčšenej 3D veľkosti. Záver cesty patril už tradične Tatranskej galérii v Poprade, kde si žiaci obzreli výstavu slovenského výtvarníka Mariána Čižmárika s témou Brány.  Bodkou za krásne stráveným dňom bola spoločná zmrzlina a plný autobus mladých spievajúcich umelcov.

    • Triedne koncerty HO 2022

      Žiaci a učitelia hudobného odboru môžu konečne  po 1 a pol ročnej prestávke organizovať a vystúpiť na triednych koncertoch. Naše triedne koncerty navštevujú nielen hrdí rodičia, ale aj starí rodičia a ostatní rodinní príslušníci. Tam žiaci preukážu dosiahnuté hudobné zručnosti. Každý žiak hudobného odboru je povinný vystúpiť minimálne na triednom koncerte. Tak sa žiaci učia nielen vystupovať, prezentovať, ale prekonávajú trému a učia sa počúvať aj ostatných spolužiakov. A v  konečnom dôsledku aj ako sa správať na koncerte.  

    • Zápis do ZUŠ v šk. roku 2022/2023

    • Výchovné koncerty 2022

      Základná umelecká škola v Spišskej Starej Vsi organizovala dňa 5. mája 2022 výchovné koncerty pre predškolákov MŠ a prvý stupeň ZŠ v Spišskej Starej Vsi aj v Spišských Hanušovciach. Moderovania koncertu sa zhostili členky literárno-dramatického odboru, ktoré vytvorili ucelený príbeh, ako sa dá odborný výklad spestriť humorom, resp. zábavnou formou. Výchovný koncert mal motivačný charakter pre žiakov a rodičov, ktorí majú záujem zapísať sa do ZUŠ. Zápis prebieha od 9. mája do 13. mája 2022  - hudobný, LDO, tanečný odbor v hlavnej budove ZUŠ v Sp. St. Vsi a výtvarný odbor v ateliéroch nad telocvičňou ZŠ v Sp. St. Vsi v popoludňajších hodinách.

    • Hlasovanie o detské ihrisko.

      Vážení rodičia,

      prosím podporte výstavbu detského ihriska v Spišskej Starej Vsi. Stačí poslať SMS s textom PSK5 na číslo 0902025502. Máme ešte dnes poslednú možnosť. Ďakujeme. 

    • LDO - divadelné predstavenie pre verejnosť

    • Divadlo Gorcek postupuje na kraj

      Napriek tomu, že Divadlo GORCEK je medzi detskými divadelnými súbormi nováčik, v sobotu 19. 3. 2022 sa im na regionálnej prehliadke neprofesionálneho divadla v Šuňave podaril veľký úspech. “V kategórii detského divadla sme získali zlaté pásmo s postupom na krajskú prehliadku, čo považujem za fantastický výsledok vzhľadom na to, že sme sa divadelnej súťaže zúčastnili úplne prvý krát. Dievčatá podali na pódiu výborný výkon a ako vedúca súboru nemôžem byť spokojnejšia” hovorí Lívia Frankovská, učiteľka literárno-dramatického odboru. Okrem toho, že deväť herečiek zo Zamaguria získalo cenný postup, odniesli si tiež cenu starostu obce za najlepšiu inscenáciu podujatia. “Je veľmi dôležité, aby herečky hrali a aby videli ako hrajú ostatní. V Šuňave sme mali možnosť vidieť súbory z Kežmarku, Popradu či Lendaku, zoskupenia, ktoré sú vo svete neprofesionálneho divadla veľmi dobre známe a majú za sebou mnoho úspechov. Nesmierne sa teším najmä z toho, že sme ako nováčikovia s týmito súbormi dokázali držať krok” dodáva Lívia Frankovská.

    • Straty a nálezy v ZUŠ SSV

      Vážení rodičia,

      v šatni ZUŠ SSV sa našli tieto kusy oblečenia. Prosíme, aby si deti svoje oblečenie zobrali domov a zároveň prosíme o kontrolu svojich vecí, pretože takýchto nálezov nám stále pribúda. Ďakujeme za pochopenie. 

    • Krásne ocenenia zo Srbskej republiky

      Pod záštitou ministerstva kultúry a informatiky v Srbskej republike sa každoročne vyhlasuje medzinárodná výtvarná súťaž pod názvom ,,Mini restART”. Jedná sa o špecifickú súťaž ohraničenú malým formátom, ktorý sa stáva výzvou na detailnejšie spracovanie. Do  tohtoročnej súťaže so zaujímavou  témou pod názvom ,,Daj mi krídla”, prispeli prácami aj žiaci z našej ZUŠ. Celkovo sa tejto súťaže zúčastnilo 35 krajín z celého sveta so 4958 prácami. Do úzkeho výberu najlepších prác sa dostalo 1133 diel a s toho ocenili 80 autorov od 4 do 18 rokov. Sme veľmi potešení,  že sa prebojovali aj práce  z našej školy z každej vekovej kategórie. Porotu zaujalo dielko Terezky Kurňavovej svojím nezvyčajným spracovaním - technikou zlátenia reliéfu, grafiky  Moniky Holbusovej a Veroniky Marhefkovej v technikách tlače z hĺbky a  lavírovaná kresba tušom Liliany Lachovej.  Dievčatám srdečne gratulujeme a aj ostatným žiakom prajeme množstvo dobrých nápadov do ďalšej práce.

    • Vyučovanie po vianočných prázdninách.

      Oznamujeme rodičom a žiakom, že po vianočných prázdninách bude prebiehať prezenčné vyučovanie vo všetkých odboroch v individuálnej aj skupinovej forme podľa pôvodného rozvrhu hodín. Žiadame rodičov, aby aj do edupage ZUŠ SSV poslali oznámenie o bezinfekčnosti dieťaťa a zároveň výsledok ag samotestu. Tešíme sa na vás. 

    • Kvalifikácia na výstavu Medzinárodného Bienále grafiky v Poľsku

      Bienále Malých grafických foriem v poľskom meste Rybnik, patrí medzi významné medzinárodné výtvarne súťaže. Nielen svojou dlhodobou tradíciou, ale aj tým, že je vysoko kvalitným centrom grafiky. Účastníci Bienále pochádzali z celého sveta, ako India, USA, či krajiny Ázie. Každý z nich vo svojom diele predviedol nielen originalitu ale aj precíznosť a hľadanie náročnejších grafických techník a ich dokonalé zvládnutie. Témou Bienále boli       ,,Tajomstvá a legendy z hlbín mora a oceánov”. Spracovanie  a pochopenie témy bolo veľmi široké, čo je na tvorbu veľmi priaznivé, ale musíme priznať že tentoraz sme posielali práce našich žiakov s veľkou pokorou. Išlo predsa len o svetovú prestížnu grafickú súťaž. Za obrovský úspech sa považuje aj kvalifikácia na výstavu, ktorá je veľmi úzkym výberom tých najlepších prác. A preto môžeme  s potešením k tomuto úspechu zablahoželať Lene Kataríne Wasowicz s dielkom ,,Vodný drak” prevedený technikou krejónova maniéra , Viktórii Danielčákovej s grafikou ,,Morská víla” v technike farebný linoryt a Nikole Regecovej s dielkom ,,Poseidón” taktiež farebný linoryt. S potešením môžeme konštatovať, že kvalita nie je o mieste, ale o chuti pracovať a objavovať nové veci. Dievčatám srdečne blahoželáme!

    • Ocenenie z centra svetového inštitútu umenia pre deti a mládež Unesco vo Francúzsku

      O šikovnosti a talente žiakov výtvarného odboru ZUŠ sme sa mohli opäť presvedčiť. Tentoraz na výtvarnej súťaži organizovanej svetovým inštitútom umenia pre deti a mládež Unesco sídliacom v meste Troyes vo Francúzsku. Centrum každý rok vyhlasuje medzinárodnú súťaž na rôzne témy, tentokrát bola téma „Cesta“,  a to v rôznom poňatí. Aj tejto súťaže sa zúčastnili žiaci  s celého sveta ako napr. z  Mexika, Číny, Iránu, USA a samozrejme z rôznych kútov Európy. Zo ZUŠ Spišská Stará Ves získali  nominácie s diplomom  Terezka Kováčiková a Emka Hannah Martančíková. Pamätné listy získali: Jarko Trulík, Alexandra Irhová, Sabína Gurovičová a Vierka Ľachová. A čo popriať našim šikovníkom? Snáď neutíchajúci elán do práce a nevyčerpateľnú kreativitu. Žiakom srdečne gratulujeme a držíme palce do ďalších pekných úspechov.

    • Divadlo GORCEK a Hradné povesti

      Žiačky literárno-dramatického odboru v ZUŠ používajú od leta 2021 nový umelecký názov, Divadlo GORCEK. Goralské slovo “gorcek” azda netreba obyvateľom Zamaguria špeciálne predstavovať. V preklade znamená hrnček a ako „gorcky, gorcuše“ označovali niekedy Zamagurčania obyvateľov Spišskej Starej Vsi. Na novom názve sa kolektív dohodol počas letnej školy Spojenej školy, kde deväť herečiek odpremiérovalo aj svoju novú hru Hradné povesti.

      Autorské predstavenie Hradné povesti vzniklo podľa literárnej predlohy Moniky Srnkovej Povesti o slovenských hradoch a zámkoch. Herečky v inscenácii predstavujú kočovné divadlo, ktoré divákom ponúka príbehy týkajúce sa slovenských hradov a zámkov. Tri povesti, ktoré v inscenácii diváci uvidia, sú kombináciou činohry a bábkarského divadla. Texty k jednotlivým povestiam vznikli pôvodne ako scenáre k rozhlasovým hrám počas dištančnej výučby literárno-dramatického odboru, v predstavení je preto okrem dobových príbehov zachytená aj dnešná, aktuálna situácia spojená s pandémiou. Na hre sa okrem herečiek podieľali aj Ján Gemza a Karol Slezák, ktorí pracovali na výrobe scény, žiačky výtvarného odboru ZUŠ pod vedením Lucie Ovčaríkovej, ktoré vyrobili bábky na predstavenie, pani Marta Dermová, ktorá sa postarala o kostýmy a vedúca súboru Lívia Frankovská, ktorá sa podpísala pod dramaturgiu a réžiu.

      Ambíciou kolektívu bolo zúčastniť sa s hrou divadelných festivalov na okresnej či krajskej úrovni a absolvovať tzv. turné po zamagurských základných školách. Kvôli zhoršujúcej sa pandemickej situácii na Slovensku nebola účasť na plánovanom divadelnom festivale Rozprávkový Stropkov v októbri tohto roku možná  a herečky tak museli svoj debut na divadelnom festivale odložiť. Plánované turné sa herečkám podarilo v októbri aspoň čiastočne absolvovať a to 1.10. dvomi predstaveniami pre základnú školu v Spišských Hanušoviach a 5.10. dvomi predstaveniami pre spolužiakov v Spišskej Starej Vsi.

      Po zlepšení pandemickej situácie by herečky rady predstavili svoje nové dielo aj verejnosti a ďalším zamagurským školám či škôlkam. Okrem danej inscenácie pracuje súbor aktuálne aj na rozprávke Soľ nad zlato a príbehu o tom ako vznikla Coca Cola.

      Lívia Frankovská

    • Krásne umiestnenie v medzinárodnej súťaži ,, Ríša fantázie”.

      Mesto Lučenec každý rok vyhlasuje medzinárodnú výtvarnú súťaž ,,Riša fantázie” s veľkou zahraničnou účasťou. Aj tento rok sa  tejto súťaže zúčastnilo 10 krajín nielen z okolitých štátov, ale aj z rôznych kútov sveta, ako India, Egypt či Južná Kórea. Konkurencia bola ozaj veľká. Témou tohto ročníka boli draci. Ich stvárnenie a prevedenie bolo čisto na fantázií účastníkov. Ani žiaci výtvarného odboru našej školy si nenechali túto zaujímavú tému ujsť. Drak z povesti o Haligovských skalách od Kristínky Krolákovej  úspešne doletel na krásne 2. miesto v kategórii žiaci 8-10 rokov. Kristínke blahoželáme a prajeme veľa tvorivosti do ďalších prác.

    • Víťazstvo vo výtvarnej súťaži Euroregión Tatry očami detí

      Prvé miesta vo výtvarnej súťaži euroregión ,,Tatry” očami detí, ktorá je organizovaná nielen Slovenskou ale aj Poľskou stranou regiónu Tatry, patria s veľkým potešením našim žiakom zo základnej umeleckej školy. Porote učarovali práce od Terezky Kurňavovej -  monotypia ,,Pohľad na Tri Koruny” v kategórii žiaci 1. až 4. ročníka a Sabínky Gurovičovej - farebný linoryt ,, Ľubovniansky hrad” v kategórii žiaci 5. až 9. ročníka. Okrem prvých miest získali pamätné listy za svoje práce Nikola Regecová, Varvara Cherkason, Anka Vyrosteková a Maxim Konkoľ. Veľmi sa tešíme z týchto ocenení,  keďže je ťažké zobraziť originálnym pohľadom veci a miesta,  ktoré dôverne poznáme, čo vyžaduje naozaj dôslednú prípravu nielen materiálov ale aj prevedenia vo výtvarnej technike. Našim žiakom gratulujeme a prajeme nielen ďalšie úspechy,  ale hlavne naďalej radosť zo skúmania a zdokonaľovania sa v umení.

    • Rozvrh hodín VO Spišské Hanušovce

      Utorok: 13:30 - 15:45    4. ročník

      Štvrtok: 12:00 - 14:15    3. ročník + žiaci PŠ (prípravné štúdium)

                    14:20 - 16:35   2. ročník

    Novinky

    Kontakt

    • Základná umelecká škola ako organizačná zložka Spojenej školy, Štúrova 231/123, Spišská Stará Ves
      Spišská Stará Ves
    • Ing. Iveta Simčišinová - zástupkyňa pre ZUŠ

      0911 420 095

    Fotogaléria