Navigácia

Navigácia

    • Víťazstvo vo výtvarnej súťaži Euroregión Tatry očami detí

      Prvé miesta vo výtvarnej súťaži euroregión ,,Tatry” očami detí, ktorá je organizovaná nielen Slovenskou ale aj Poľskou stranou regiónu Tatry, patria s veľkým potešením našim žiakom zo základnej umeleckej školy. Porote učarovali práce od Terezky Kurňavovej -  monotypia ,,Pohľad na Tri Koruny” v kategórii žiaci 1. až 4. ročníka a Sabínky Gurovičovej - farebný linoryt ,, Ľubovniansky hrad” v kategórii žiaci 5. až 9. ročníka. Okrem prvých miest získali pamätné listy za svoje práce Nikola Regecová, Varvara Cherkason, Anka Vyrosteková a Maxim Konkoľ. Veľmi sa tešíme z týchto ocenení,  keďže je ťažké zobraziť originálnym pohľadom veci a miesta,  ktoré dôverne poznáme, čo vyžaduje naozaj dôslednú prípravu nielen materiálov ale aj prevedenia vo výtvarnej technike. Našim žiakom gratulujeme a prajeme nielen ďalšie úspechy,  ale hlavne naďalej radosť zo skúmania a zdokonaľovania sa v umení.

    • Rozvrh hodín VO Spišské Hanušovce

      Utorok: 13:30 - 15:45    4. ročník

      Štvrtok: 12:00 - 14:15    3. ročník + žiaci PŠ (prípravné štúdium)

                    14:20 - 16:35   2. ročník

    • Rozvrh hodín pre výtvarný odbor od 13.9.2021

      Pondelok: 

      12.00 -13.30 Prípravné štúdium

      Jakub Kuľanda, Laura Rušinová, Vanesa Gondeková, Kayla Graindová, Zuzana Švienta, Zina Švienta,

      14.00 -15.30 1.roč.,2.časť

      Tereza Kováčiková, Ema Hanah Martančíková, Sofia Zavacká, Ivan Grivalský, Alexandra Irhová, Kristián Rušin, Viktor Kromka, Zdenka Kromková, Júlia Zajoncová

       

      Utorok

      14.00 -16.15 3.roč.,2.časť

      Viktória Irhová, Vivien Kozubová, Viera Ľachová, Kristína Jarkulišová, Varvara Cherkasov, Samuel Cisko, Nikola Regecová, Viktória Danielčáková

       

      Streda

      13.15-14.45 1.roč., 2. časť

      Adriana Pješčáková, Aneta Švienta, Lena Katarína Wasowicz, Tatiana Papsonová, Annamaria Lutzová, Sofia Grivalská, , Monika Holbusová, Alexandra Šromovská, Emma Marhefková , Simona Dudová

       

      Štvrtok

      13.15 -14.45 1.roč.,1.časť

      Martin Bednarčík, Lenka hrivková, Olívia Gemzová, Dominika Kurňavová, Patrik Kromka, Matúš Novotný, Klára Švienta, Jaroslav Trulík, Juiana Vašková

       

      Piatok

      13.40 -15.55 3.roč.,2.časť

      Sabína Gurovičová, Tamara Brejčáková, Lea Lachová, Liliana Lachová, Ema Džurná, Barbora Vnenčáková, Karolína Čarnogurská

       

      Pozor - 4. ročník, 1.časť -  budúci absolventi budú mať hodiny až od novembra, včas oznámime.

       

    • Tanečný súbor Pieniny - oznam

      Žiaci z tanečného súboru Pieniny budú mať so svojou vyučujúcou prvé stretnutie v pondelok 6. 9. 2021 o 14:00h v budove školy ZŠ v 4.B triede. 

    • Začiatok školského roka 2021/22 v ZUŠ

      Milí rodičia!

      Začiatok školského roka v ZUŠ prebieha každoročne tak, že 2.9.2021 sa príde ohlásiť žiak svojmu triednemu učiteľovi a dohodnúť si hodiny. S menšími žiakmi príde rodič. Každý žiak, a ak príde rodič - aj rodič musí mať potvrdenie o bezpríznakovosti, ktoré odovzdá triednemu učiteľovi. Tlačivo Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti svojho dieťaťa, posielajte triednemu učiteľovi elektronicky, rýchlo a jednoducho, prostredníctvom rodičovského konta Edupage (návod je v odkaze nižšie). Prosíme, aby ste využívali hlavne elektronickú formu, lebo toto potvrdenie bude potrebné nielen na začiatku školského roka, ale posielate ho aj pri každom prerušení školskej dochádzky v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní, vrátane víkendov a sviatkov. 

      https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u2462

      Na stránke minedu - školský semafor si môžete z príloh stiahnuť tlačivá o bezpríznakovosti žiaka, aj návštevníka školy - ak príde so žiakom rodič.  ( Príloha č. 1 a príloha č. 1a. na https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/ ) 

      Ak žiak spĺňa výnimku z karantény, rodič môže predlož triednemu učiteľovi Oznámenie o výnimke z karantény (Príloha č. 2 na https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/) 

      Žiak je povinný mať v priestoroch školy prekryté horné dýchacie cesty. V prvý deň si donesie prezuvky vo vrecku. 

      Prajeme všetkým žiakom ZUŠ radostný začiatok školského roka :)

    • Výlet absolventov ZUŠ 2021

      Kvôli pandemickej situácii bol tradičný absolventský výlet organizovaný pre žiakov hudobného a výtvarného odboru ZUŠ tento rok ohrozený. Našťastie, opatrenia sa v priebehu júna uvoľnili natoľko, že nadšená skupinka tridsiatich siedmych žiakov  a ich pedagógov na čele s pani riaditeľkou, mohla 28. 6. podniknúť plánovanú cestu za umením.

                  Štátna filharmónia v Košiciach venuje vo svojej dramaturgii pozornosť aj mládeži a deťom. Novinka v repertoári Opera letí je zaujímavým dielom, ktoré ponúka pohľad na vznik a vývoj opery od jej vzniku až po súčasnoť. Dirigent spolu so symfonickým orchestrom a sólistami zoznámili žiakov s významnými predstaviteľmi opery akými boli napríklad Giussepe Verdi, Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Puccini, Georges Bizet či Claudio Monteverdi. Autori predstavenia sa snažili v  deťoch prebudiť záujem o tento druh umenia aj krátkymi teoretickými vsuvkami či krátkymi hereckými scénami a dokázať ako možno pomocou hudby pochopiť a vyjadriť svoje emócie.

                  Druhou zástavkou úspešných absolventov základnej umeleckej školy bola Tatranská galéria v Poprade. Zaujímavá interaktívna výstava s názvom "Leonardo da Vinci Stroje a iné" ponúkla žiakom pohľad na tohto velikána z rôznych uhlov. Okrem toho, že si návštevníci mohli vyskúšať mnohé z Leonardovych vynálezov a s úžasom sledovať jeho výnimočné maliarske zručnosti, taktiež sa mohli podrobne zoznámiť so známym dielom Posledná večera, ktoré bolo na výstave detailne rozpracované rukami Stanislava Lajdu.

                  Kontakt s reálnou kultúrou, s reálnymi umelcami, s reálnym umeleckým svetov je pre žiakov umeleckých škôl mimoriadne dôležitý. Veríme, že podobné výlety budú u žiakov pestovať ich vzťah k umeniu a motivovať ich k ďalšej usilovnej práci.

    • Absolventi ZUŠ 2020/2021

      Uplynulý školský rok  neprial žiakom ZUŠ prezentovať sa na verejnosti, ani pre jeden odbor. Jediná príležitosť, kde žiaci ukázali svoje zručnosti a dosiahnuté výsledky, bol absolventský koncert a výstava absolventov výtvarného odboru ZUŠ usporiadaný 17. júna 2021, aj to iba za prítomnosti žiakov, rodičov, učiteľov a zopár hostí.  Slávnostná atmosféra dýchala z každého kúta kultúrneho domu, o čo sa postarala prezentáciou žiackych prác a ocenení pani učiteľka výtvarného odboru Mgr. Lucia Čarnogurská Ovčariková, ktorá bola v tomto školskom roku ocenená za významné úspechy v medzinárodných výtvarných súťažiach cenou riaditeľky školy. Tento rok končilo prvú časť štvorročného primárneho štúdia 20 výtvarníkov. Témou absolventských prác boli dvaja velikáni slovenského výtvarného umenia – majster Pavol z Levoče a Ľudovít Fulla. Absolventská výstava približuje diela týchto majstrov optikou mladých výtvarníkov a vyjadruje,  že hoc bolo akokoľvek  ťažké sa čo i len priblížiť  k majstrovstvu štetca pána Fullu, či vystihnúť precíznosť dláta majstra Pavla, predsa len bolo obdivuhodné odkrývať skutočnú krásu, detail, veľkosť ich tvorby a neuveriteľný talent.

      Kvalitná úroveň absolventského koncertu hovorila za všetko. Technická, umelecká, emocionálna úroveň prezentovaných skladieb avízovala, že žiaci hudobného odboru  počas celého školského roka, no hlavne počas dištančného vzdelávania pracovali usilovne, správne, dostatočne a efektívne  pri naštudovaní skladieb.

      V tomto školskom roku ukončilo prvú časť štvorročného primárneho štúdia 21 absolventov v hre na klavíri, keyboarde, akordeóne, husliach a gitare. Absolventkou štúdia pre dospelých v tomto školskom roku bola pani  Dominika Frankovská v hre na akordeóne. Osemročné nižšie sekundárne štúdium ukončil 4 absolventky – Cyntia Graindová, Paula Compľová, Viktória Kostková a Radoslava Veličková. Druhý stupeň dvanásťročného štúdia úspešne ukončila Sofia Eva Graindová. Po koncerte boli absolventom slávnostne odovzdané záverečné vysvedčenia.

      Všetkým absolventom srdečne blahoželáme a veríme, že štúdium na umeleckej škole zanechalo v nich trvalé hodnoty, s ktorými budú žiť v budúcnosti.

    • Akordeónová súťažná prehliadka umeleckých škôl 2021

      Ide o prehliadku špičkových akordeónistov zo Slovenska a Čiech, vrátane stredných umeleckých škôl a konzervatórií. Naša žiačka 2. ročníka 2. časti prvého stupňa základného štúdia, Diana Grivalská, sa zúčastnila na tejto súťaži v IV. vekovej kategórii. Príprava na súťaž trvala zhruba 2 mesiace od zaslania súťažných podmienok od  ZAS (Združenie akordeónistov Slovenska).  Podmienkou v súťaži bolo zahrať min. 2 skladby rozličného charakteru s nahraním zvukovo  nezostrihanej a neupravenej nahrávky . Dianka sa prezentovala skladbami: Carlos Gardel - Argentínske tango, J.S.Bach - Toccata d-mol a Pod Parížskou oblohou – Huberta Girauda a obsadila vo svojej kategórii bronzové pásmo.  Do strieborného pásma jej chýbala 0,1 bodu. Sme hrdí na tento krásny úspech,  Dianke a jej pánu učiteľovi,  Ing. Petrovi Šimcovi, srdečne blahoželáme.

    • Úspech v Slovinsku

      Bronzové ocenenie Terezky Kováčikovej z grafickej súťaže v Slovinsku

      Vo výtvarnej medzinárodnej súťaži orientovanej na grafickú tvorbu s názvom ,,Nature of dreams” v preklade -  Príroda snov, organizovanej v Slovinsku, sme získali krásne bronzové ocenenie. Tentoraz sme si merali kvalitu grafickej tvorby  nielen zo žiakmi zo Slovenska , ale aj z rôznych krajín Európy. Porota vybrala prácu našej žiačky Terezky Kováčikovej, linoryt spracovaný tlačou z hĺbky. Terezke blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

    • Prezenčné skupinové vyučovanie - HN, VO, TO.

      Vážení rodičia,

      od 17. mája 2021 obnovujeme prezenčné vyučovanie skupinových foriem vyučovania - hudobnej náuky a výtvarného odboru za dodržiavania prísnych hygienických opatrení. Od 24. mája 2021 obnovujeme aj tanečný odbor - za pekného počasia bude prebiehať vyučovanie vonku. Všetky spomínané odbory a hudobná náuka nastupujú podľa pôvodného (októbrového) rozvrhu hodín, prípadne podľa pokynov triednych učiteľov. 

    • Zápis do ZUŠ 2021/2022

    • Individuálne prezenčné vzdelávanie v ZUŠ od 26.4.2021

      Milí žiaci, dočkali ste sa návratu do školy.

      Od pondelka 26.4.2021 bude prezenčné individuálne vyučovanie  v ZUŠ aj pre žiakov 2. stupňa a stredných škôl. Podmienkou vstupu do školy je stále negatívny test rodiča a žiaka 2. stupňa ZŠ a SŠ nie starší ako 7 dní. . Žiaci 2. stupňa ZŠ a SŠ  v pondelok predložia aj čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti. 

    • Úspech v medzinárodnej súťaži ,,In My Homeland” v Bielorusku.

      Žiaci výtvarného odboru ZUŠ v Spišskej Starej Vsi opäť ukázali svoji  šikovnosť  v medzinárodnej súťaži a úspešne. Tentoraz v Bielorusku na tému ,,In My Homeland” organizovanej pod záštitou bieloruského ministerstva kultúry a ministerstva životného prostredia. Konkurencia bola naozaj početná. Zúčastnilo sa jej 25 krajín z troch svetadielov so 7076 prácami. Umiestnili sme sa v oceneniach Laureate Diploma with medal  prácami Maxima Konkoľa a Anky Vyrostekovej. Cenu  Laureate Diploma získala Martina Gvoždiaková a diplomy Tamarka Brejčáková, Monika Holbusová, Tatiana Papsonová a Sofia Zavacká. Naši žiaci dosiahli krásny úspech už na 6. medzinárodnej súťaži v tomto školskom roku! Šikovným a talentovaným žiakom gratulujeme a veľmi sa tešíme z dosiahnutých  úspechov.

    • Od 12. apríla sa plošne otvára prvý stupeň a materské školy pre deti všetkých rodičov

      Vzhľadom na zlepšujúcu sa pandemickú situáciu, vysokú mieru zaočkovanosti zamestnancov v škole, ako aj na základe intenzívnych rokovaní ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga s tímom epidemiológov a odborníkov, od 12. 4.2021 bude otvorená materská škola a prvý stupeň našej ZŠ pre deti všetkých rodičov. Už neplatí prednostne pre deti rodičov, ktorí musia pracovať z pracoviska, ale pre deti všetkých rodičov.

      Umožnené je naďalej vzdelávanie žiakov, ktorí nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu, v malých skupinách 5 žiakov a jedného pedagóga.

      Taktiež pokračujú v prezenčnom vzdelávaní študenti gymnázia v končiacom ročníku.

      Aj naďalej podľa platných predpisov platí podmienka pretestovania zákonného zástupcu. Testuje sa tiež žiak, ktorý je na druhom stupni základnej školy alebo v gymnáziu.

      Automaticky sa tiež spúšťa školský semafor, ktorý hovorí, že pokiaľ sa po otvorení objaví v triede alebo škole pozitívny prípad, môže ju uzatvoriť regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa. Školy postupujú podľa manuálu Návrat do škôl z 12. 4. 2021, zverejneného na webovom sídle ministerstva školstva.

      Otvorené je tiež individuálne vzdelávanie v základných umeleckých školách pre deti na prvom stupni základnej školy. Otvorené ostávajú aj školské kluby detí aj školské jedálne. Vo všetkých prípadoch platí podmienka pretestovania zákonného zástupcu, ako aj žiaka druhého stupňa základnej školy či stredoškoláka.

      Ďalšie informácie budú prezentované v pondelok 12. apríla 2021, kedy ministerstvo školstva oznámi, ako budú fungovať školy od 19. apríla 2021. Budeme Vás informovať.

       

    • Sčítanie obyvateľov, domov a bytov

      Sčítanie obyvateľov, domov a bytov

      Vážení rodičia, žiaci.  

      Už len necelých 6 dní nám ostáva na „samosčítanie sa“ a už len 15 % našich obyvateľov nevyužilo možnosť elektronického sčítania sa.

      Podarí sa nám počas nadchádzajúceho víkendu prekročiť 90 %-tnú hranicu sčítaných obyvateľov?

      Vážení občania, rodičia, žiaci.

      Už ste sa sčítali? Sú medzi vami ešte nesčítaní? Sčítajte sa, využite tieto posledné dní na samosčítanie sa.  Ak viete o niekom, kto sa ešte nesčítal, pomôžte alebo poraďte týmto spoluobčanom ako na to – použiť môžete formulár na webstránke nášho mesta https://www.spisskastaraves.sk/ -  alebo na stránke www.scitanie.sk. Oslovte   aj svojich príbuzných žijúcich dlhodobo v zahraničí a upozorníte  ich na povinnosť sčítať sa  a na blížiaci sa dátum 31. 3. 2021, kedy sa možnosť pohodlného sčítania sa zo svojho domova len cez mobil či počítač, končí.  

      Všetkým, ktorí si zákonnú povinnosť sčítania sa už splnili, ďakujeme. 

       

    • 2% dane

      Vážení rodičia a priatelia školy,

      pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!

       

      Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

      Finančné prostriedky budú použité na:

      • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v škole
      • skvalitnenie vybavenia školy

      Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to. (klik na odkaz)

      https://spos231ssv.edupage.org/percenta2/

       

    • Od 8.2. 2021 budeme učiť prezenčne aj v ZUŠ

                   Dlho očakávaná pozitívna správa –od 8.2.2021 sa budú učiť žiaci prezenčne. Nie je to síce prezenčné vyučovanie v plnom rozsahu, ale vďaka aj za to.

      Od pondelka 8. 2. 2021 sa budú prezenčne vzdelávať aj  žiaci ZUŠ (vekovo so žiakmi 1. stupňa ZŠ) hudobný odbor v individuálnej forme  

      • podmienkou vstupu žiaka do ZUŠ je otestovanie zamestnancov ZUŠ, jeden rodič/ zákonný zástupca žijúci s dieťaťom v spoločnej domácnosti a vyplnené čestné vyhlásenie o negatívnom výsledku testu rodiča aj zamestnanca školy. Aj keď rodič odovzdal čestné vyhlásenie pri vstupe žiaka do ZŠ, je potrebné predložiť čestné vyhlásenie aj v ZUŠ.

      Čestné vyhlásenia sú k dispozícii na stiahnutie na www.spos231ssv.edupage.org

      A pre tých rodičov, ktorí nemajú možnosť si ich vytlačiť, budú pripravené   na odbernom mieste v kultúrnom dome.

      Prevádzka školy bude za dodržiavania  prísnych pandemických opatrení a rešpektovania nariadení hlavného hygienika.

      Pri vstupe do budovy dieťa, žiak, rodič musí použiť dezinfekciu na ruky, deťom, žiakom bude meraná teplota.

      Každý musí mať pri vstupe a počas pobytu v škole rúško. Prosím rodičov, aby svojim deťom dali aj rezervné rúška.

       

      Veríme, že rozhodnutie pustiť žiakov do školy bolo správne. Len dodržiavaním opatrení môžeme  predísť nákaze a dokážeme, že aj žiakov 2. stupňa  a gymnazistov môžu pustiť do školy.

    • Úspechy na Bohúňovej palete

      Žiaci výtvarného odboru ZUŠ v Sp. Starej Vsi získali opäť  množstvo ocenení na prestížnej výtvarnej súťaži ,,Bohúňova paleta“ v Dolnom Kubíne. Veronika Marhefková uspela s grafikou v striebornom pásme a Martina Gvoždiaková  grafikou v bronzovom pásme.  Čestné uznania získali  Zdenka Kromková,  Anetka Švienta, Lena Katarína Wasowicz, Terezka Kurňavová a Nikolka Regecová. Dievčatám ďakujeme za ich pracovitosť a tvorivosť a prajeme im veľa elánu do ďalšej umeleckej činnosti.

    • Prezenčné vyučovanie až po vianočných prázdninách

      Vážení rodičia, milí žiaci!

             Zisťovali sme  záujem o prezenčnú výučbu na základe  rozhodnutia ministra školstva číslo 2020/18259:3-A1810, kde  podmienkou vstupu do školy od 7.12.2020  je preukázanie sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID 19   žiakov, jedného rodiča a zamestnancov školy.

              Zriaďovateľ  a riaditeľka školy  rozhodli, že prezenčné vyučovanie žiakov 5.-9.ročníka ZŠ (okrem výnimiek), študentov gymnázia a žiakov ZUŠ  bude až v januári po skončení vianočných prázdnin.

    • Úspech v našich žiakov v USA

      Naši žiaci zožali pekný úspech v medzinárodnej súťaži organizovanej umeleckou galériou Degallery v USA ,,Happy Degart“. V tejto súťaží boli zapojení žiaci z rôznych kútov sveta. Obstáli sme v sekcii grafika vo vekových kategóriách 8-11 rokov a to 1. miesto Lena Katarína Wasowicz a 2. miesto Simona Dudová, v kategórii 15 a vyššie : 1. miesto Martina Gvoždiaková a 2. miesto Jana Krišandová. Veľmi nás teší že naši šikovní a úspešní  žiaci potvrdzujú kvalitu našej školy, ktorú netvorí miesto a veľkosť, ale chuť pracovať a niečo dokázať. Veľké poďakovanie patrí pani učiteľke Mgr. Lucii Čarnogurskej Ovčarikovej.

    Novinky

    Kontakt

    • Základná umelecká škola ako organizačná zložka Spojenej školy, Štúrova 231/123, Spišská Stará Ves
      Spišská Stará Ves
    • Ing. Iveta Simčišinová - zástupkyňa pre ZUŠ

      0911 420 095

    Fotogaléria