Navigácia

Navigácia

    • 2 %

      Vážení rodičia a priatelia školy,

      pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!

      Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

      Finančné prostriedky budú použité na:

      • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v škole
      • skvalitnenie vybavenia školy
    • Úspech LDO na okresnej divadelnej prehliadke v Šuňave

      Divadlo GORCEK si odnieslo z 30teho ročníka Divadelnej Šuňavy okrem množstva zážitkov a cenných skúsenosti aj dva diplomy. Okresná súťaž neprofesionálneho divadla sa konala tradične v obci Šuňava počas dvoch dní 15.-16.3.2024. Žiaci literárno-dramatického odboru ZUŠ v  Spišskej Starej Vsi reprezentovali svoju školu v dvoch kategóriách. Divadelná hra Kto je hlúpejší?, ktorá patrí do kategórie detské divadlo si od poroty odniesla Diplom s odporúčaním na postup na krajskú prehliadku. V tejto hre sa predstavili žiaci druhého ročníka prvej časti ZUŠ. V kategórii Divadlo mladých si priamy postup na krajskú prehliadku vybojovali najstaršie žiačky divadla Gorcek, ktoré v Šuňave odohrali detektívny príbeh od Agathy Christie- Pacientka. Všetkým účastníkom súťaže ako aj pani učiteľkám srdečne blahoželáme a prajeme im krásne úspechy v ďalších súťažiach. 

    • Aktualizácia údajov

      Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
    • Otvorené hodiny vo výtvarnom odbore

      V januári 2024  sa uskutočnili otvorené hodiny výtvarného odboru, kde sa rodičia mohli oboznámiť s prácou vo výtvarnom odbore. Avšak koncepcia otvorených hodín nebola pasívnym pozorovaním ratolestí pri tvorbe, ale aktívnym zapojením aj samotných rodičov. Rodičia si vyhrnuli rukávy a tvorili spolu s deťmi. Takto si vyskúšali prácu s hrnčiarskou hlinou kde si vyrobili konkrétny výrobok pod vedením pani učiteľky. Všetky výrobky sa samozrejme vypália a oglazúrujú,  aby potešili svojich tvorcov čo najdlhšie.

    • Adventný koncert ZUŠ 2023

      Verejné koncerty v našej ZUŠ bývajú vždy peknou príležitosťou predviesť najlepšie výsledky vynaloženého umeleckého snaženia žiakov. Už tradične sme zorganizovali  v nedeľu  10. 12. 2023 slávnostný Adventný koncert, tento rok v kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi. O nádhernú výzdobu a osvetlenie scény sa postarala naša výtvarníčka pani učiteľka Lucia Ovčariková  a úroveň  koncertu podstatne zvýšilo kvalitné ozvučenie, za ktoré veľmi pekne ďakujeme Igorovi Valkovskému, nášmu zvukárovi. Na pódiu odzneli nádherné vianočné melódie, aj diela skladateľov rôznych období, piesne, básne, komorné zoskupenia. Slávnostnú predvianočnú atmosféru umocnilo aj vystúpenie speváckeho zboru s hudobným doprovodom školskej kapely.  Na príprave koncertu sa podieľali a svojím kúskom prispeli všetci pedagógovia ZUŠ.

    • Ocenenia z celoslovenských medzinárodných súťaži vo výtvarnom odbore.

      Na začiatku  školského roka  2023/2024  prišla pre žiakov výtvarného odboru pekná motivácia formou ocenení z dvoch celoslovenských medzinárodných súťaží. Prvýkrát sme sa zúčastnili výtvarnej súťaže Bienále Juraja Kréna, ktorá mala voľnú tému s prepísanou grafickou technikou monotypia. Lenka Hrivková v tejto súťaži získala cenu primátora za svoju prácu ,,Sen o padajúcich hviezdach”. Po dlhšej prestávke sme sa zúčastnili aj prestížnej medzinárodnej slovenskej súťaže Bohúňova paleta kde sa  Liliana Lachová  umiestnila v striebornom pásme zo svojou monotypiou s folklórnym spracovaním portrétu a Viktória Danielčaková s prácou, ktorej motívom bol cirkus a taktiež prevedený v technike monotypia. Sme veľmi potešení,  že sme pri našej premiére novej grafickej techniky vytvorili nielen pekné práce, ale sa nám  podarilo získať aj ocenenia. Dievčatám gratulujeme a tešíme sa na ďalšie pekné výsledky od ostatných žiakov.

    • Program pre dôchodcov v Spišských Hanušovciach

      Dňa 24.10.2023 vystúpili v Domove dôchodcov v Spišských Hanušovciach žiaci zo ZUŠ Spišská Stará Ves, z elokovaného pracoviska v Spišských Hanušovciach s doprovodom svojich učiteľov. Odzneli ľudové piesne, skladby od známych skladateľov a básne venované milovaným starkým. Veríme, že sa všetkým pripravený program páčil a zanechal v nich príjemný kultúrny zážitok.

    • Exkurzia VO v Levoči.

      Žiaci výtvarného odboru absolvovali 13. 9. 2023  výnimočnú exkurziu do Mestskej galérie v Levoči kde si pozreli výstavu drevorytov španielskeho maliara Salvadora Dalího. Výstava predstavila menej známu grafickú tvorbu tohto svetovo prestížneho umelca surrealizmu, konkrétne ilustrácie Božskej komédie. Vystavené drevoryty boli nielen výnimočné svojim autorom ale aj technikou prevedenia grafík a to spôsobom japonskej tlače. Veľkou vzácnosťou je nielen to, že diela umelca obrovského formátu sme mali možnosť vidieť v podstate za rohom a najbližšie si tvorbu Salvadora Dalího môžete pozrieť v Madride alebo v Londýne, ale aj to, že tieto diela sú zapožičané zo súkromnej zbierky. Samozrejme sme nemohli odísť bez obdivovania  tvorby slovenského

    • Literárno - dramatický odbor RH 2023/24

      Literárno – dramatický  odbor začne od 13. 9. 2023

      Streda     2. ročník  16:30 – 18:45

      Štvrtok    1. ročník  14:35 – 16:50

      Piatok     2. ročník/2. časť  15:20 – 18:45

    • Začiatok školského roka 2023/2024.

      Milí rodičia a žiaci.

      Školský rok v ZUŠ začína 4. septembra 2023. Rodičia žiakov prípravného a prvého ročníka hudobného odboru prídu do ZUŠ v popoludňajších hodinách, informujú sa u pani zástupkyne u akého vyučujúceho majú individuálne vyučovanie a dohodnú si s vyučujúcim rozvrh hodín. Rozvrh hodín skupinových odborov - výtvarného, tanečného a literárno dramatického zverejníme na našej webovej stránke po jeho dokončení. Žiaci si donesú do ZUŠ prezúvky. 

      Prajeme vám radostný a spokojný začiatok školského roka. 

    • Výlet absolventov ZUŠ 2023

      Absolventi hudobného a výtvarného odboru sa 15. júna 2023 vydali na cestu za hudobným dobrodružstvom a so Štátnou filharmóniou Košice spoznávali symfonický orchester. Pod taktovkou dirigenta Martina Leginusa sa ponorili do hudobného sveta v ktorom zazneli aj filmové melódie z filmov Hook a Star Wars. Ústredným dielom koncertu bola skladba Benjamina Britenna Sprievodca mladého človeka orchestrom, ktorá postupne predstavuje jednotlivé sekcie symfonického orchestra. Naši žiaci sa naučili rozoznať zvuk klarinetu, flauty, trubky, pozauny, violončela, harfy a pestrú ponuku bicích nástrojov. Celým koncertom nás sprevádzal moderátor Martin Vanek. Popoludní sme navštívili botanickú záhradu v Košiciach, kde sme videli nádhernú výstavu živých tropických motýľov a mohli vychutnať pokojnú atmosféru nádherne kvitnúcich a voňajúcich známych, aj cudzokrajných rastlín, kríkov, stromov, vodných rastlín, rýb v rybníkoch, aj zbierku živých bezstavovcov. V tomto školskom roku prevládali medzi absolventami akordeonisti, ktorí nás celou cestou na výlet zabávali hrou ľudových piesni. Samozrejme ostatní žiaci nezaostávali, spievali a tak celý školský výlet sprevádzala hudba, spev a tradične výborná atmosféra.

    • Absolventský koncert a výstava absolventov VO ZUŠ 2023

      Záujem zamagurských detí o umenie  každoročne rastie, o čom svedčí aj fakt, že počet prihlásených detí do základnej umeleckej školy láme v posledných rokoch rekordy. Žiaci sa môžu vzdelávať v hudobnom, tanečnom, výtvarnom a literárno-dramatickom odbore a za svoje snaženie dostanú nielen vysvedčenie, ale aj mnoho vedomostí, zručností, zážitkov a iných schopností. Tento rok si na slávnostnom absolventskom koncerte, ktorý sa konal v pondelok 12. 6. 2023 o 16:00 v kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi, prevzalo svoje vysvedčenie  32 absolventov hudobného odboru a 18 absolventov výtvarného odboru. Po hudobnom programe, ktorý si pre prítomných pripravili absolventi prvého i druhého stupňa primárneho štúdia, mali hostia možnosť prezrieť si absolventské práce žiakov z výtvarného odboru, ktorú nainštalovali vo vestibule. Výstava bola inšpirovaná prácou slovenských výtvarných umelcov Mariána Čižmárika a Jozefa Bausa. Výtvarníci sa okrem krásnej výzdoby postarali aj o nápaditú výzdobu pódia, ktorá umocňovala dojem z hudobných výkonov žiakov. Zlatú bodku dal podarenému podujatiu bohatý raut, o ktorý sa postarali rodičia absolventov v spolupráci s pani učiteľkou Mgr. Gabielou Barľákovou.

    • Klavírny triedny koncert I.

      Dňa 24. mája 2023  sa uskutočnil klavírny koncert z tried pána učiteľa Davida Baku a pani učiteľky Ivety Simčišinovej. Žiaci  zahrali známe klavírne melódie nielen klasických, ale aj moderných skladieb. Hojná účasť nielen rodičov potvrdila stály záujem o klavírnu hudbu. Hodinovým koncertom  predviedli naši žiaci  svoje výkony nielen dielami zvučných mien ako Suchoň, Mendehlson či Mozart ale aj interprétov populárnej hudby, napríklad Gloria Gaynor, či Yiruma a podobne. Na záver sa nám predstavila školská kapela s pásmom ľudových piesní. Všetci účastníci si koncert užili. Mladým klaviristom prajeme veľa chuti a elánu  v ďalšom vzdelávaní v ZUŠ.

    • Ocenenia z osvetového strediska Poprad v súťaži ,,Pre moju mamu”, aj zo vzdialenejších kútov ako Lidice, Lotyšsko ba aj Francúzsko.

      Žiaci výtvarného odboru ZUŠ z elokovaného pracoviska v Spišských  Hanušovciach pod vedením pani učiteľky PaedDr. Kataríny BIeľakovej získali krásne ocenenia v súťaži ,, Pre moju mamu”, ktorú organizovalo Podtatranské osvetové stredisko Poprad. Ocenenia boli v podobe čestného uznania pre Alžbetku Bakovú a Noemi Petrasovú. Ani žiaci z výtvarného odboru v Spišskej Starej Vsi nezaostávali a z tejto súťaže sa im ušla cena poroty pre Luciu Krišandovú, diplom pre Julianu Vaškovú, Tatianu Papsonovú, Lilianu Lachovú a čestné uznanie pre Jakuba Kuľandu.

      Veľmi nás potešila aj zásielka z Lotyšska zo súťaže ,,Počúvať tajomný šepot prírody”, kde diplomy za svoju prácu získala Ema Hannah Martančíková a Kristián Rušin.

      Príjemne nás prekvapili aj výsledky súťaže  51. ročníka MDVV Lidice na tému,, Tanec” v podobe dvoch čestných uznaní pre Tatianu Čarnogurskú a Barboru Vnenčákovú.

       Z Francúzska,  z mesta Troyes, zo  súťaže ,,Graines d artistesdu monde entier” pod záštitou Unesca prišli ocenenia vo forme diplomu pre  Emu Hannah Martančíkovú  a Kristínu Krolákovú. Všetkým úspešným výtvarníkom a ich pani učiteľkám srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov a fantázie do ďalšej tvorivej práce.

    • Netradičná hodina výtvarného odboru v expozíciách múzea Správy PIENAPu

      Žiaci výtvarného odboru ZUŠ v Spišskej Starej Vsi absolvovali v máji netradičné hodiny kreslenia. Priestory výtvarného ateliéru nad telocvičňou vymenili za priestory Správy Pienapu- múzea pieninskej prírody. Nachystali si výtvarnú výzbroj a hor sa do expozícií. Tentoraz mali možnosť vnímať známu expozíciu inakšie, pomocou cerúz a farbičiek. Vyskúšali si kresliť a skúmať zvieratká z modelov expozícií a veru nebolo to ľahké. Zo svojou náročnou úlohou sa však popasovali natoľko statočne že ochranárom sa práce žiakov veľmi zapáčili a dohodli sa na ďalšej spolupráci. V jeseni sa tak môžeme tešiť na prezentáciu týchto prac formou výstavky v múzeu. Žiakom sa takáto netradičná hodina kreslenia veľmi páčila a týmto chceme veľmi pekne poďakovať múzeu pieninskej prírody za ochotu stráviť hodiny výtvarnej v ich priestoroch.

    • Výchovný koncert ZUŠ 2023

      V stredu 10. mája 2023 nebolo v kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi voľné jediné miesto. Základná umelecká škola organizovala výchovný koncert pre štyri  základné školy zo Zamaguria . Okrem žiakov prvého stupňa  a predškolákov zo Spojenej školy v Sp. St. Vsi sa koncertu zúčastnili aj žiaci z Matiašoviec, Veľkej Frankovej a Spišských Hanušoviec. Koncert bol výchovný,  žiaci sa interaktívne zapájali a riešili rôzne úlohy a hádanky. ZUŠ každoročne organizuje výchovný koncert a prezentuje žiakom výsledky práce jednotlivých odborov. Následne môžu rodičia prihlásiť žiakov do ZUŠ na hudobný, výtvarný, tanečný alebo literárno-dramatický odbor. Rodič vyplní elektronickú prihlášku a príde so žiakom na zápis, ktorý bude v týždni od 22. 5. – 26. 5. 2023 v ZUŠ v Sp. St. Vsi.

    • Zápis do ZUŠ 2023/2024

    • Slávici z lavice

      Okresná spevácka súťaž v karaoke Slávici z lavice 2023 sa konala 17.4.2023 v Mestskom kultúrnom stredisku v Kežmarku. Súťaže sa zúčastnili žiačky Timea Michalicová, ktorá reprezentovala I. kategóriu čiže žiakov prvého stupňa ZŠ a Simona Gondeková , ktorá súťažila za II. kategóriu, žiakov druhého stupňa ZŠ.  V rámci prvej kategórie súťažilo 8 žiakov a v rámci druhej celkovo 10 žiakov. Simona Gondeková sa predstavila s piesňou Na bieleho koňa od slovenskej speváčky Kristíny. Timea Michalicová spievala pieseň od Petra Nagyho Gitara a jej interpretácia bola porotou ohodnotená tretím miestom.

    • Ocenenia z Rumunska a Bulharska pre výtvarný odbor

      Pilná práca našich žiakov výtvarného odboru ZUŠ  opäť priniesla krásne ovocie. Tentoraz z Bulharska, kde nadácia pre mladých umelcov Little Zorgraff organizovala výtvarnú súťaž.  Striebornú medailu si vyslúžili za svoje práce Barborka Vnenčáková a Júlia Zajoncová, Čestné uznania získali Lea Lachová a Tatianka Papsonová. Ďalšia zásielka ocenení nám prišla z Rumunska, z mesta Lipov zo súťaže ,,Farby jesene" pod záštitou ministerstva vzdelávania. 1.miesto získala Sabínka Gurovičová, 2.miesto  Anka Vyrosteková a 3.miesto -  Zinka Švienta. Dievčatám srdečne gratulujeme a ostatným žiakom držíme palce v ďalších súťažiach, ktoré nás ešte čakajú.

    • Víťazstvo literárno-dramatického odboru zo Šuňavy

      Divadlo GORCEK si z okresnej súťaže Divadelná Šuňava odnáša 1. miesto s inscenáciou SOĽ NAD ZLATO v kategórii "Dospelí hrajúci deťom" a získava priamy postup na CELOŠTÁTNU PREHLIADKU ROZPRÁVOK v Rimavskej Sobote! Ešte dôležitejšie pre nás je to, že porote sa naša autorská rozprávka veľmi páčila, pochválili herecké výkony, scenár, dramaturgiu, humor a skvelú energiu kolektívu.  Ďakujeme za podporu . Dvojdňového festivalu sa zúčastnili takmer všetci členovia divadla pozreli si 14 súťažných predstavení.

    strana:

    Novinky

    Kontakt

    • Základná umelecká škola ako organizačná zložka Spojenej školy, Štúrova 231/123, Spišská Stará Ves
      Spišská Stará Ves
    • Ing. Iveta Simčišinová - zástupkyňa pre ZUŠ

      0911 420 095

    Fotogaléria